35 Yaş Sonrası Gebeliklerde Nelere Dikkat Edilmeli?
Günümüzde 35 yaşından sonra bebek sahibi olan kadınların sayısı büyük ölçüde arttı.
Ancak hamilelik açısından ideal yaş aralığı olan 20-34 yaşlarına kıyasla risk düzeyi de arttığından 35 yaşından sonraki hamileliklerde bazı özel önlemlerin alınması gerekiyor.
İLERİ YAŞA BAĞLI SORUNLAR
Tıptaki ilerlemeler ileri yaşlarda hamileliği oldukça güvenli hale getirdi ve kırklı yaşlardaki kadınlar dahi artık sağlıklı hamilelikler yaşıyor ve sağlıklı bebekler dünyaya getiriyor.
Yine de 35 yaşından sonraki hamileliklerde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusu…
Hamile kalma oranında azalma
30’lu yaşların başlarından itibaren hamile kalma şansında genel bir azalma başladığından, hamile kalmanız daha uzun bir süre alabilmektedir.
Bu şu anlama gelmektedir: Bu yaşlardan itibaren kadın daha az sayıda yumurtladığından ve endometriosis, yani rahim çeperindeki dokuya benzer bir dokunun yumurtalıklar ya da fallop tüplerine yapışması olasılığı arttığından hamile kalmak zorlaşmaktadır.
Yaşa bağlı bazı başka sorunlar da hamile kalmayı güçleştirebilmektedir. Bu “kısırlık” nedenlerinin birçoğunun tedavisi mümkün olduğundan, 35 yaşından büyükseniz ve en az altı aydır hamile kalamıyorsanız doktora başvurmalısınız.
Düşük riskinde artış
35 yaş arasındaki kadınların düşük riski 20-34 yaş arası kadınlara kıyasla daha yüksektir.
40 yaş üstü kadınların düşük riski ise oldukça yükselmekte ve bu oran %40’ları bulabilmektedir. Bu düşük vakalarının çoğunluğu ise 35 yaş üstü kadınlarda daha sık rastlanan kromozom anomalilerinden kaynaklanmaktadır.
Hamilelik sırasında daha fazla sağlık sorunu
35 yaş üzeri kadınlarda hamilelik sırasında yüksek kan basıncı ve diyabet gelişme riski 20’li yaşlardaki kadınlara kıyasla iki kat daha yüksektir.
Ayrıca 35 yaş üzeri kadınlar plasentaya bağlı sorunlar ve kanama sorunları ile daha fazla karşılaşmaktadır.
Kadının yaşı ilerledikçe hamilelikle ilgili olmayabilen ancak hamilelikte komplikasyonları artıran tıbbi sorunların görülme olasılığı da yükselmektedir.
Daha zor doğum
30 yaş üzeri ve ilk kez doğum yapan kadınlar genellikle daha genç kadınlara nazaran daha zor doğum yaparlar, doğumun ikinci aşaması daha uzundur ve fetal baskı daha yüksektir.
35-39 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %27’sinin, 40 yaş üzerindeki kadınların ise yaklaşık %32’sinin sezaryen doğum yapması gerekli olmaktadır. Ayrıca ileri yaşlarda çoğul gebelik şansı da yükselmektedir.
Genetik bozukluk riskinde artış
İleri yaşlardaki hamilelikle ilgili en fazla endişeye yol açan durumlardan biri bebeklerde bazı genetik bozuklukların olma riskindeki artıştır.
En yaygın görülen sorun ise Down sendromu olmaktadır. Down sendromuna bir adet fazladan kromozom bulunması yol açmaktadır ve bu kromozom fazlalığı da zihinsel gerilik ve bazı fiziksel anormalliklere neden olmaktadır.
25 yaşındaki bir kadının Down sendromu olan bir bebek taşıma şansı 1,250’de 1’dir. 30 yaşında bu oran 952’de 1’e; 35 yaşında 385’de 1’e ve 40 yaşında da 106’da 1’e yükselmektedir.
Amniyosentez veya koryonik villus biyopsisi gibi prenatal testler Down sendromu gibi genetik bozuklukları hamileliğin erken dönemlerinde saptayabilmektedir.
Sosyal Medya