YUMURTA VE EMBRİYONUN DONDURULMASI, HANGİ DURUMLARDA DONDURULUYOR?
Tüp Bebek Merkezi Başkanı – Prof.Dr.Semra Kahraman anlatıyor…
Çok uzun süre kalabiliyor dondurulmuş hücreler.
Neler dondurulabiliyor?
Yumurta dondurulabiliyor, genç hanımlarda kanser nedeni ile tedavi olacak yada çok ciddi bir hastalık nedeni ile yumurtalıkları alınacak bu tür hastalıklar nedeni ile sık ameliyat olup, yumurta rezervinin ciddi azalabileceği vakalarda yumurtaaları eğer kadın evli değilse dondurmak mumkun.
Evli olan çiftlerde embriyoları donduruyoruz. Embriyoları sadece kanser nedeni ile değil tüp bebek tedavisi yaptığımız bütün vakalarda eğer yeteri kadar embriyo varsa dondurarak saklıyoruz. Eğer embriyoları 5. Güne kadar başarılı büyütürseniz ki şimdi elimizde çok yeni aletler var. Embriyo gelişimini 24 saat kamera kaydı ile bize gösteren sistemler var. Bu teknikle taze embriyoları dondurulmuş çözülmüş embriyoları transferi arasında gebelik açısından hiçbir fark yok.
Sanıyorumki ileriki yıllarda tüp bebek tedvisinde en ufak riski olan her vakada biz embriyoları bu şekilde 24 saatlik kamera kayıt sistemi ile 5. Güne getirip oradaa ileri dondurma teknikleri ile dondurup daha sonrada çözerek verebileceğiz.
Daha sonra çözerek vermenin büyük avantajlarından biri de şu. Tüp bebek sırasında kullanılan hormonların hiçbirisini kullanmıyorsunuz. Tam tersine eğer kadın düzgün yumurtluyorsa, hiçbir ilaç vermeden sadece yumurta gelişimini takip ederek dondurulmuş embriyoları çözüp transfer ediyorsunuz. Bu da çiftlere yüksek gebelik şansı getiriyor.
Kısırlık ve Tüp Bebek hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya