12-18 Aylarda Fiziksel Gelişim
Yürüme gerek çocuk açısından, gerekse anne-babalar açısından ilk yılların en heyecan verici gelişmelerinden biridir. Çocukların bir kısmı 1 yaşını doldurduğunda ilk adımlarını atmaya başlamıştır, diğer bir kısmı ise zamanının gelmesini beklemektedir ve muhtemelen birkaç ay içinde onlar da yürümeye başlayacaktır. 18 aylık olduklarında sağlıklı çocukların çoğu rahatlıkla yürümeye ve hatta koşmaya dahi başlayacaktır. İlk adımlar hayatın ikinci yılı boyunca devam edecek karmaşık bir motor gelişim sürecinin başlangıcıdır.
Bu becerisini desteklemek ve ona yardımcı olmak için birlikte yürüyüşlere çıkın. Yol üzerinde gördüğü ilginç şeyleri incelemesi için durun. Oyuncak alışveriş arabaları, oyuncak bebek arabaları gibi itip çekebileceği veya üzerine oturduğunda ayakları ile iterek sürebileceği tekerlekli temin edin. Doldurması, boşaltması veya üst üste yığmasını sağlayabilecek oyuncaklar veya nesneler temin edin. Tırmanabileceği, üstünden veya içinden geçebileceği, etrafından dolaşabileceği güvenli alanlar oluşturun. Sevdiği oyuncakları evin çeşitli köşelerine yerleştirin ve bunları tekrar size getirmesini isteyin. Küçük çocuklar yeni becerilerini, bahçe, park, merdivenler, farklı evler gibi değişik ortamlarda test etmekten çok hoşlanırlar. Her şeyi tekrar tekrar yapmaktan hiç sıkılmazlar. Çocuğunuzun yeni görevlerini başarmak için sarf ettiği çabaların farkında olduğunuzu ve onunla gurur duyduğunuzu belli edin. Küçük çocuklar çevreleri ve kendilerine bakan yetişkinlerle bu şekildeki karşılıklı iletişimleri sayesinde olumlu bir benlik imajı oluştururlar.
İnce motor becerileri ve koordinasyon da gelişmektedir. Bu yaştaki çocukların çoğu pastel boyalarla kağıtları (ve kağıdın civarında bulunan herhangi bir şeyi) karalamayı, iri blokları birbirine vurmak yerine üst üste yığmayı ve yemek yerken çatal-kaşık kullanmayı severler. Ancak bu becerilerin hepsi bol bol pratik yapmayı gerektirir. Bu nedenle çocuğunuza bu becerilerini geliştirmesi için fırsatlar vermeyi ihmal etmeyin ve kısa sürede mükemmel bir başarı beklemeyin.
Sosyal Medya